Recensie Nederlands Dagblad

11-01-2017

Wereld van verschil

Lianne Biemond. Uitg. Den Hertog, Houten 2016. 173 blz. € 9,90 9+

Debutante Lianne Biemond schreef met Wereld van verschil een mooi, invoelend boek naar aanleiding van een reis naar haar sponsorkind Nicolae in Moldavië. Ze vertrok – met man en vijf kinderen – in het voorjaar van 2010 met een busje (inclusief daktenten) naar het kindertehuis waar Nicolae woonde.

De ervaringen verwerkte ze in dit boek. Het perspectief in het verhaal wisselt. We zien daardoor de gebeurtenissen zowel door de ogen van Nicolae als door die van de Nederlandse Lois. Hierdoor blijf je als lezer benieuwd hoe het verder gaat. Het zorgt er ook voor dat de verschillen extra opvallen.

Nicolae rouwt om de dood van zijn oma en voelt zich alleen in het kindertehuis. Zijn moeder werkt in Italië en kan daarom niet voor hem en zijn zus zorgen. Gelukkig heeft hij een fijne begeleider met wie hij kan praten, maar zijn diepste gevoelens houdt hij graag voor zichzelf. Zijn grote wens is om apart met zijn sponsorgezin als grote familie aan één tafel te eten. Lois daarentegen is onderdeel van een gezellig gezin waar ondanks kleine ruzies vooral warmte overheerst.

Het plannen van de reis is een hele uitdaging. Waar gaan ze bijvoorbeeld slapen? En komt de moeder van de baby op wie ze even passen wel terug?

Nicolae worstelt ondertussen met andere problemen. Lukt het hem om zijn belager Stravan van zich af te houden? Wereld van verschil heeft vaart, is soepel geschreven en boeit vanaf het begin, waardoor je al snel gevangenzit in het verhaal. Bovendien is het een open deur naar een andere wereld en vraagt het aandacht voor het waardevolle werk van de hulporganisatie Zending over Grenzen. Lianne Biemond geeft een fraai visitekaartje af met haar eerste jeugdboek. Hopelijk vindt ze inspiratie voor meer authentieke verhalen die de horizon van kinderen verbreden. 

Dit artikel delen:

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer.

Sluiten